'Levende' muur voor het HUIS van Roosendaal

'Levende' muur voor het HUIS van Roosendaal

Het ‘HUIS van Roosendaal’, de naam van het officiële stadskantoor van Roosendaal, is tussen 2018 en 2023 volledig gerenoveerd. Delen van het gebouw uit de jaren zeventig zijn bewaard gebleven.

Zo liggen er zonnepanelen op het dak en zijn er warmtepompen geplaatst, waardoor het gebouw geheel gasvrij is. Een leefmuur van 300 m2, ten behoeve van klimaatadaptatie en biodiversiteit, geeft het gebouw een natuurlijke uitstraling en past volledig bij zijn duurzame karakter.

Levende muren

In totaal zijn er vier MobiPanel-groengevels geplaatst, over een totaaloppervlak van circa 300 m2. Het modulaire woonwandontwerp van MobiPanel is voorzien van verwisselbare plantcassettes in twee verschillende maten. Corrosiebestendige profielen dienen als draagconstructie voor deze plantcassettes, die zijn voorzien van twee ruime sleuven geschikt voor planten van diverse afmetingen. Voorgekweekte planten in het systeem onttrekken water uit het interne capillaire microvezeldoekje voor waterbuffering. Een geautomatiseerd irrigatie- en drainagesysteem zorgt voor een evenwichtige wateraanvoer en efficiënt watergebruik in de groene gevel.

Peter Hereijgers: “Het gebouw uit de jaren zeventig is uiteraard voorzien van prachtige natuursteen. Wij wilden deze steen combineren met meer groen om te laten zien dat wij de natuurvriendelijke stad zijn die we willen zijn.”

Atrium

In het atrium bevindt zich een levende wand van 50 m2. Hereijgers: “Dit is het hart van het gebouw en we wilden het de grandeur geven die het verdient. De woonmuur is 7 meter breed en 3 verdiepingen hoog. Omdat het atrium een hoge, open ruimte is, wilden we een wand die er niet alleen mooi uitziet, maar ook akoestische eigenschappen heeft en de lucht zuivert. Hiervoor hebben wij de planten speciaal geselecteerd. Acht op de muur gerichte spots maken het groen nog prominenter. We hebben er zelfs plantcassettes voor gehalveerd; we wilden zo graag de hele ruimte gebruiken om de levendige muur te laten zien.”

Onlangs hadden we een open dag en de muren waren een geliefd gespreksonderwerp. Iedereen geniet ervan om ernaar te kijken of ermee bezig te zijn."

Delen:

permalink

Naar het overzicht

Lees verder

Terug naar boven